Engem Kincses Gyulának hívnak. Szellemi önfoglalkoztató közgondolkodóként megvásároltam a www.asztalfiok.hu címet, mondván, hogy én már inkább csak az asztalfióknak írok.

Az Asztalfiók tipikusan blognak készül. Szubjektív, reflektív, éppen ezért sarkosabb és lazább. A tanulmány jellegű, kiérleltebb írásaim továbbra is a www.kincsesgyula.hu címen olvashatók.

Fotóalbumaim itt érhetők el: https://gyulakincses.smugmug.com/ Nézzen be hozzám!



2013. június 26., szerda

Szár szónak is egy a vége



Kicsit szégyelltem magam, amikor a szárszói találkozóról a facebookra csak annyit tudtam írni, hogy az gáz, hogy az egyetlen/vezető hír annyi, hogy az Indexet kitiltották Mimi vécéjéből. Fontosabb hír azóta sem jött, és eltűnődtem, hogy tulajdonképpen mit is vártam…
Mert számtalan, általam külön - külön kedvelt és/vagy tisztelt ember, de így együtt az „ős-szárszósok” a fotókon mint valami rezervátum: gyönyörű ősbölények és tiszteletre méltó szent tehenek. Igen, ők, (pontosabban: mi) a múlt. És visszahozhatatlanul. Számtalanszor leírtam már, hogy az unortodoxiára nem az ortodoxia a válasz, és főleg nem a „visszajövünk”, a „visszacsináljuk”. A szárszói reflexiók is abban erősítetek meg, hogy a 2/3-os győzelemmel az emberek az elmúlt 20 évre mondtak nemet. Csalódtak, nem ezt várták, nem tudtak mit kezdeni a polgári demokráciával, mint önálló – elvi, és számukra nem kézzelfogható, nem megehető – értékkel. Ezért valóban valamilyen rendszerváltást akartak (ki újat, ki „valódit”). És ne mekengjünk azon, hogy ez igazságos, ez jogos-e, mert a nép (A NÉP) esetében ez irreleváns és értelmezhetetlen kérdés. Az már egy izgalmasabb és valós kérdés, hogy a FIDESZ hogyan tudta elhitetni, hogy neki semmi köze ahhoz a 20 évhez, ő ott se volt, ő más. De azóta bizonyítottak: valóban más, méghozzá NAGYON más. 
Ebből következik, hogy ha valaki alternatívát akar állítani, – azaz le akarja váltani a FIDESZ-t –, annak nem „visszavezetni kell az országot a rendes útra”, hanem másként kell másnak lennie. Ehhez persze más, új arcok kellenek. És a „közepesen újak” (Mesterházy, Bajnai) sorsát az dönti el, hogy el tuják-e hitetni, hogy ők már az újak, nem pedig az utóvédharc bajnokai.

Igen, szomorú ez, de be kell látni, hogy Szárszó ma már olyan, mint egy kedves, jó hangulatú érettségi találkozó. Sok kedves ismerős, sok régi közös emlék és a vállveregetés, „emlékszel, megcsináltuk!”. De ha valaki véletlenül a szomszéd osztályba téved, akkor már nem érti, mit is keres ott az a sok megfáradt idős ember.

OK, az alternatíva-állítás tehát nem a mi dolgunk.

De Kedves Fiatalok! Hol is vagytok???

1 megjegyzés:

  1. Többször is belenéztem már Kincses Gyula virtuális asztalfiókjába, amelyben nem talál a hús-vér ember fia, lánya, kacatot, csak értékes gondolatokat. Arról nem is beszélve, hogy ha elolvasod azokat kényszert érzel arra, hogy hálás legyél egy értékes tudnivalóért, elgondolkodj az ott leirtakon, esetleg továbbgondold azokat. Kiváncsi ember lévén mostanában el-elmentem különböző politikai szereplők és politikai "szakértők" fórumaira, mint egy nem megfáradt ( egyébként igaz a megjegyzés ), hanem érdeklődő idős korosztályú magyar ember. Nem szeretnék ezzel fárasztani senkit, de azt kimondhatom, hogy Kincses Gyulával tökéletesen egyetértek és én is csak ezt a kérdést tudnám feltenni "De kedves Fiatalok! Hol is vagytok???"

    VálaszTörlés