Engem Kincses Gyulának hívnak. Szellemi önfoglalkoztató közgondolkodóként megvásároltam a www.asztalfiok.hu címet, mondván, hogy én már inkább csak az asztalfióknak írok.

Az Asztalfiók tipikusan blognak készül. Szubjektív, reflektív, éppen ezért sarkosabb és lazább. A tanulmány jellegű, kiérleltebb írásaim továbbra is a www.kincsesgyula.hu címen olvashatók.

Fotóalbumaim itt érhetők el: https://gyulakincses.smugmug.com/ Nézzen be hozzám!



2013. június 29., szombat

Érted lopunk Elvtárs, nem ellened!



Mert amúgy tényleg érthetetlen, hogy „az emberek” miért ilyen megértőek a FIDESZ pártkassza-töltős és klientúra építő magatartásával, kezdve Kaja Ibrahimmal, Joszip Tottal, folytatva a szőlőbirtokkal, a Nyerges - Simicska túlárazott pályázatokkal, a Lex CBA-val és Járaival, vagy a mr. 10- és 20%-okon át a földmutyin keresztül egészen a mostani trafikbotrányig. Ez utóbbi ugyan kivált némi orrhúzogatást, de inkább csak azért, hogy „fiúk, ezt ügyesebben szoktátok csinálni”, de valós népharag, számonkérő tömeges felháborodás nincs.

Tényleg érdemes azon elgondolkodni, hogy a baloldal ilyen jellegű ügyeire oly érzékenyen reagáló közvélemény miért ilyen megértő a FIDESZ nyilvánvaló, és nem is leplezett -sőt: már-már büszkén felvállalt- ügyeivel szemben.
A lényeg az, ami címben is írva vagyon. Az emberek bölcs rezignációval nyugtázzák, hogy a politika (az urak) ilyenek: egyformán lopnak ezek mind, de ezek legalább magyarok, és ami a fontos, hogy nem viszik ki az országból amit loptak, tehát végsősoron nekünk lopnak, minket (is) gazdagítanak. Szomorú, hogy ez a furmányos logika ad ma erkölcsi legitimációt a Nemzeti Lenyúlás Rendszerének…

De a dolog nem ennyire egyszerű, mert a nép szemében mégis valami igazságtétel-féle is zajlik, mert az emberek kisemmizve érezték magukat az első (békés) rendszerváltás kapcsán. Az eredeti tőkefelhalmozás első szakaszában a jogállamiságra jellemző „szabad verseny” érvényesült, és az egyenlő pályákon, egyenlő esélyek mellett azok győztek, akik biciklivel mentek[1], azaz kapcsolati- és információs tőkével rendelkeztek. Ezért az Antall kormány alatt a „volt kommunisták” az akkori politikai súlyuknál lényegesen nagyobb gazdasági - társadalmi befolyást szereztek. Ezért hangozhatott el időről időre visszatérően és mantraszerűen a „nem történt meg a rendszerváltás”, igaztalan állítása, ami összekeverte a rendszerváltást az elitváltással[2]. De ez az érzület adott legitimációt az új (fülkeforros) rendszerváltásnak. Így most az eredeti tőkefelhalmozás újraosztása, "korrigálása" zajlik: a szabad verseny helyett az „irányított verseny” garantálja az új, nemzeti elkötelezettségű és politikailag megbízható nyerteseket. Mert a (ki is mondott) cél az új nemzeti burzsoázia és a megbízható és erős nemzeti közép kinevelése, akár a vesztesek további sarcolása árán is[3]. Ezt érzi a nép, ezért hajlandó összekacsintani.
De az „irányított verseny” egyúttal kiváló eszköze a klientúra építésnek, a hűbérúr rendszer kialakításának is. Mert a trafikosztás azért valami pozitívat is üzen az embereknek: hogy érdemes jónak, lojálisnak lenni, mert a Párt nem felejtkezik meg az övéiről.


[1] v.ö.: Sándor György Irma nénijének tornatanára
[2] Persze ez az állítás sem nélkülöz bizonyos történelmi igazság-alapot. A rendszer/társadalmi berendezkedés-váltások általában elitváltással szoktak járni, beleértve a tulajdonosi – kedvezményezetti kört is.
[3] v.ö.: Bogár László mondatai arról, hogy ki fér fel a hajóra, és ki nem, és mi a szükségszerű sorsa a leszakadtaknak.

6 megjegyzés:

  1. Ma újra belenéztem Kincses Gyula asztalfiókjába és nem tudtam, hogy sirjak, vagy nevessek. De nincs ezzel semmi baj szerintem, mert ami most zajlik, valójában tragikomédia! Hogy ez milyen komoly kérdéseket vet fel, arra igazán Shakespeare : az Ahogy tetszik cimű (amely a szerző vígjátékírói művészetének egyik csúcsa) egész művét be lehetne ide idézni.
    Ahogy én látom, az emberek szivesebben veszik észre a komédiát, mint a tragédiát, mert nem szeretnek, vagy nem mernek sirni. Van egy nagyon régi mondás, miszerint "aki sir, attól el kell venni,....."!
    A nagy dolgokat már elosztották egymás között "nagyjaink", most a választások előtt a koncból az idáig remélten maradó és hűségükkel dicsekvő pártkatonák jutalmazása folyik! Ők azok, akikre a mondás második része vonatkozik "...aki dicsekszik, annak adni kell!" Summa-summarum, a mi pénzünkön vásárolják a most a 2014-es voksokat!

    VálaszTörlés
  2. Gyula, nekem tetszik hogy képes vagy kilépni a dobozból, kicsit felülemelkedni és elfogadóan tekinteni az elfogadhatatlanra : "Most az eredeti tőkefelhalmozás újraosztása, korrigálása zajlik: a szabad verseny helyett az „irányított verseny” garantálja az új, nemzeti elkötelezettségű és politikailag megbízható nyerteseket. Mert a cél az új nemzeti burzsoázia és erős nemzeti közép kinevelése, akár a vesztesek további sarcolása árán is"
    Ebben az esetben (trafikmutyi) talán még a szándék sem nélkülözött fenkölt célokat (abcug cigi, ami rákot csinyál, le vele, ha nem lehet megkapnyi, csak nem árt annyira). De hát amire az eszme aprópénzre váltódik és helyi mozgalmárok leforditják maguknak, csak idomul egy kicsit a FIDESZ (bármilyen uralkodó párt) népének nyelvéhez (hát csak jobb, ha mink mírgezzük a magyarat, mint a komenisták).
    Aztán meg a fidesz (kisz) titkárok rokonsága nem annyira képzett ideológiailag, hogy megértse, hogy pont nem az a cél, hogy eladja a cigit, hanem az hogy ne adja el (hamán megnyertük csak járjunk jól egy kicsikét). Szörnyű nézni, ahogy ívet vet, beszennyeződik a tiszta szándék és ez lesz belőle.
    Itt van az a pont, hogy akár még elfogadó is lehetnél(k), hiszen nem tehetnek róla a nép ilyen........aztán meg a pályázatok lezárása után felemelik az árrést a két és félszeresére.
    Itt van a nagy baj, nem elegáns tudod, egy kicsit sem elegáns. Ezzel együtt, az sem volt az a kilencvenes években, csak kevesebbet tudtunk róla.
    És még valami: ezek nem "nemzeti elkötelezettségű és politikailag megbízható nyertesek", ez ugyanaz az embertípus csak fiatalabb egy (két) generációval és sokkal éberebbnek kell lennie. Régen egyfajta segget kellett magabiztosan felismerni, most nagyobb a forgás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Péter,
      Én nem elfogadóan tekintek (nem elfogadó vagyok), hanem szeretném megérteni, hogy miért fogadja el a többség azt, ami elfogadhatatlan. Amíg nem értjük, hogy mi zajlik, addig változtatni sincs esélyünk.

      Törlés
  3. Gyula, nem vagyok benne biztos, hogy a mai helyzet lopás tekintetében rosszabb, mint a korábbi rezsimek alatt, sőt.
    Korábban megítélésem szerint kisebb központi beszerzés, nagyobb részt irányít(hat)atlan kaotikus lopás zajlott az extremitásokig pofátlan módon. Most a nemzeti lopóigazolvánnyal igazolt lopások aránya jóval nagyobb, jelentős a kontroll, de hát csak nem nyomoroghat a fideszes polgimester sem. Hogy mennyi ez összesen, azt nem tudom, de nem lepődnék meg ha kevesebb lenne.
    A zemberek meg nem ezt figyelik, ebben a játékban korábban sem voltak benne, és most sincsenek VISZONT a kéményseprő meg bizony 10%-al olcsóbban mászik a tetőre. Igaz ritkán, de akkor igen

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első reakcióm az volt, hogy ugyan már!
      Aztán elgondolkodtam azon amit írtál. Még az is lehet, hogy Gyurcsány alatt többet loptak (nem Gyurcsányék, hanem globálisan)mert akkor volt valami szégyenlősség, hogy ne látszódjon, ne tűnjön fel. (Ha sokan lopnak, nem olyan látványos hogy én is, akár a legtöbbet is.) Ráadásul ugye nem tűnik alaptalannak az a Siemens ügy által vélhetően verifikált városi legenda, hogy megvolt a a Simicska - Puch megegyezés, hogy egyharmad az ellenzéknek is jár. Ez is növelte az össz-tömeget.
      Ma ennek vége. A pénzlenyúlás állami monopólium lett, intézményesült rendszer, másnak coki, és szégyenlősségnek nyoma se.

      Törlés
  4. Great post, Thanks for sharing!

    Võng tự đưa hay máy đưa võng ra đời là một trong những sản phẩm tinh túy của công nghệ. Máy đưa võng tự động hay ban may dua vong là phương pháp ru con thời hiện đại của các ông bố bà mẹ bận rộn. Các mẹ sẽ yên tâm và hài lòng khi sử dụng máy đưa võng cho bé. Máy đưa võng tự động An Thái Sơn nhận thấy may dua vong ts với giá cả hợp lý may ru vong tu dong uy tín – sản phẩm máy đưa võng tự động thiết kế dành riêng cho em bé và An Thái Sơn tự hào là địa chỉ bán ban may dua vong tốt nhất cho bé với võng tự đưa hợp lý, uy tín tại TP.HCM hay chia sẻ các bạn nhỏ thuốc nhỏ mắt nhiều có tốt không hay có hại gì cho mắt không!

    Đến với Bruno.vn bạn sẽ được cung cấp các mặt hàng chất lượng quần short kaki nam đẹp cá tính cho nam giới hay quần short jean nam đẹp giá hợp lý, ngoài ra còn có quần dài nam đẹp cực thời trang, nhiều mẫu đẹp hay các kiểu áo sơ mi với quan kaki nam dep cực đẹp với các loại khác nhau từ quan jean nam đẹp hàng hiệu đến các mẫu quần tây đẹp với quần tây nam đẹp hay áo công sở với shop thoi trang nam tphcm cực sành điệu với các thương hiệu quần áo nổi tiếng ở việt nam uy tín, chất lượng. Ngoài ra còn có mẫu những mẫu áo sơ mi nam đẹp cực thời trang, hay các cho nam với quần short kaki nam giá rẻ hay các mẫu áo thun cực đẹp, thời trang với mua quan jean o dau dep thì hãy đến Bruno.vn, hay với những thương hiệu quần jean nổi tiếng cực thời trang cho bạn lựa chọn.

    Những thực phẩm tốt cho da tại http://thucphamtotchoda.blogspot.com/
    Chăm sóc da mặt ở http://chamsocdamato.blogspot.com/
    Cách chăm sóc da mặt bằng http://cachchamsocdamatbang.blogspot.com/
    Dạy trẻ sơ sinh tại http://daytresosinh.blogspot.com/
    Bí quyết giảm cân hay tại http://biquyetgiamcanhay.blogspot.com/

    VálaszTörlés