Engem Kincses Gyulának hívnak. Szellemi önfoglalkoztató közgondolkodóként megvásároltam a www.asztalfiok.hu címet, mondván, hogy én már inkább csak az asztalfióknak írok.

Az Asztalfiók tipikusan blognak készül. Szubjektív, reflektív, éppen ezért sarkosabb és lazább. A tanulmány jellegű, kiérleltebb írásaim továbbra is a www.kincsesgyula.hu címen olvashatók.

Fotóalbumaim itt érhetők el: https://gyulakincses.smugmug.com/ Nézzen be hozzám!



2013. augusztus 23., péntek

Bayer Zsolt nekiment Orbánnak?



Persze hogy nem, pedig a formál logika és a tények szerint igen. (De tudjuk: elég baj az a tényeknek.)

Bayer Zsolt „Koraszülöttek” címmel írt egy tárcát a Flag - Egy JOBB magyar magazin az értékek mellett című internetes polgári magazinban (nem a Zászló, hanem Flag). Az írás lényege: A miskolci „koraszülött botrány” a ballib söpredék, a média műbalhéja és hangulatkeltése, mert egyrészt a koraszülött (mint olyan) az per definitionem életképtelen – tehát halandó, és ezért is halnak ugyanilyen arányban a koraszülöttek más kórházban is –, másrészt ez nem „ügy”, hanem politikai célú hangulatkeltés. Bayer szavaival: „Aki ebből botrányt kavar, az akar valamit. Esetünkben politikai előnyt akarnak szerezni valakik. Más nincs a történtek hátterében.”
Igen, így igaz. És Bayernek tudnia kellett, hogy ebből Orbán Viktor csinált ügyet, ő emelte fel a Head line-á azzal, hogy példa nélküli módon személyesen intézkedett, személyesen rendelt el vizsgálatot, és személyesen függesztett fel kórházigazgatót az állásából. E nélkül ebből az egészből nem lett volna hír, ettől kapta fel mindenki, hiszen ilyen magas szintű személyes intézkedés egy jogállamban csak rendkívüli esetben, vagy az alsó szintek totális alkalmatlansága, illetve „betartása” esetén lehet indokolt. És mindkét eset „sajtóérett”, azaz joggal hír.

Most tehát két lehetőség van: vagy indokoltan tett ilyen erős intézkedést Orbán Viktor, és akkor Bayer Zsolt ír hülyeségeket, vagy Bayer Zsoltnak van igaza, és akkor Orbán volt az, aki feleslegesen, személyes politikai célokból kavart kiemelt ügyet egy olyan dologból, ami erre amúgy nem lenne indokolt, de ugye a gondos gazda, az erőskezű Apa képének gondozása megér ennyit.

Perszer ennyi még nem „blog-érett”, azaz a FIDESZ kommunikáció belső ellentmondása, illetve az, hogy a FIDESZ saját hibájáért az ellenzéket állítja pellengérre, nem oly raritás, ami elvisz egy bejegyzést.
Az írás egésze már igen. Mert ez a populista FIDESZ hátország, a Bayer – Habonyizmus kvintesszenciája.

Mert hogy is írja Bayer? „….. de a koraszülöttek halnak. Mert gyakorlatilag életképtelenül jönnek a világra. Az ország egyes régióiban persze több a koraszülés. Borsod ilyen régió. S itt nem megkerülhető az anyák felelőssége. Akik végigbagózzák és piálják a terhességüket, nagy valószínűséggel idő előtt fognak szülni. Ez tény. S ha az orvos és a védőnő nem mer kimenni közéjük, mert fél, hogy megverik, az is érdekes kérdéseket vet fel. Mindenekelőtt a felelősség kérdését, amely felelősséget egyesek kizárólag a többségi társadalom nyakába akarják varrni.”
Fél- és háromnegyed-igazságok úgy összerakva, hogy a szalon-rasszizmus azért szépen benne legyen, és főleg az alapüzenet: mi a „rendes emberek” országa vagyunk, és ugye akinek semmije sincs, annyit is ér. Kell tehát a Taigetosz minden értelemben, ezt a hulladékot – amelyik maga tehet arról, hogy ilyen helyzetben van – a rendes emberek nem fogják a hátukon cipelni.
A kiragadott állítás (akik végigbagózzák és piálják a terhességüket, nagy valószínűséggel idő előtt fognak szülni. Ez tény.) önmagában és szakmailag igaz, de az már az ÚJ Rend üzenete, hogy magukra vessenek, úgy kell nekik és szétdohányzott, életképtelen porontyaiknak.
Erről mindig az jut eszembe, amit egy hajléktalan zárójelentésében olvastam: gyógyultan otthonába bocsátjuk… Meg kellene érteni, hogy az állampolgári együttműködés, az önmagukért (és a társadalomért) érzett felelősség, az (minimum) középosztályi érték. Perspektíva, életesély nélkül értelmetlen azt mondani, hogy „miért nem vigyáz magára, miért iszik és dohányzik”, mert hogy minek...  
Marad a kannás bor, mert minden egyéb cél irreális. És – ellentétben Bayer Zsolt társadalomképével – igenis, ezt már a többségi társadalom nyakába kell varrni.



P.s.
Cipollát egyelőre imádja a közönség, és Mario még jegyet se vett.

5 megjegyzés:

  1. Feltenném a Kanadai Magyar Hírlapra, de ehhez az engedélyed szükséges!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és formálisan is engedélyezem a másodközlést.
      Magánvéleményem: az Internet publikus felület, tehát a forrás megjelölésével mindenki szabadon használhatja a tartalmakat(még diplomamunkában is...)

      Törlés