Engem Kincses Gyulának hívnak. Szellemi önfoglalkoztató közgondolkodóként megvásároltam a www.asztalfiok.hu címet, mondván, hogy én már inkább csak az asztalfióknak írok.

Az Asztalfiók tipikusan blognak készül. Szubjektív, reflektív, éppen ezért sarkosabb és lazább. A tanulmány jellegű, kiérleltebb írásaim továbbra is a www.kincsesgyula.hu címen olvashatók.

Fotóalbumaim itt érhetők el: https://gyulakincses.smugmug.com/ Nézzen be hozzám!



2013. november 14., csütörtök

Hol késik az erdész, és egyáltalán: van-e dal?



Ugye ismerik a régi viccet?
1944 november 23.    A szovjet csapatok a térségben visszaszorították a németeket, és ezzel elfoglalják a kiserdőt.
1944 november 25     Délután az erősítést kapott német egységek visszafoglalják a kiserdőt és kizavarják az oroszokat a kiserdőből.
1944 november 26.    A szovjet csapatok ellentámadásba lendülnek, de nagy az ellenállás: állóháború alakul ki…
1944 november 28.    Az oroszok végre kizavarják a németeket a kiserdőből.
1944 november 29.    A németek visszavágnak és újra kizavarják az oroszokat a kiserdőből.
1944 november 30.    Az oroszok totális támadással, nagy véráldozattal kizavarják a németeket a kiserdőből.
1944 december 1.      Hazajött az erdész, és mindenkit kizavart a kiserdőből.

Valahogy ez a vicc jutott eszembe a baloldal pozíciókereséses belharcai kapcsán. Hogy jöhetne már az erdész, de egyáltalán: van-e erdész, megszületett-e már?
A helyzet sajnos ennél is rosszabb. Mert nemcsak a erdészre várunk. Az ellenzéki új arcok, vezetők keresésekor valamikor 2010-ben Majtényi László nyugtatta szép szavával a népet: nyugi, „a dal megszüli énekesét.”

Hát ez az. Mert azért nincs erdész (énekes), mert nincs dal.
Az ellenzék nem tudja megfogalmazni magát, nincs története, világos alternatívát állító üzenet-rendszere, nincs felmutatható, érthető, világos jövőképe. Az „Ezt a kormányt le kell váltani” állítás igaz, de ebből csak a „Visszacsináljuk amit ezek elrontottak”-ra futja, abból meg lássuk be, nem kért az ország. Látni kell, hogy a 2010 előtti állapothoz való visszavágyás ma is gyengébb, mint a FIDESZ által ügyesen meglovagolt Kádár rendszer iránti nosztalgia (a szalon-nacionalista – horthysta szósszal való leöntés ne zavarjon meg senkit).
.

2010 óta mondom, írom: az unortodoxia ellentéte/alternatívája nem az ortodoxia. A FIDESZ új történetet mesél, és erre nem lehet a régi történetekktel válaszolni.
Így marad a kiserdőért vívott élethalál harc. Hogy ennél nagyobb legyen a tét, ahhoz új történet, majd abból új dal kell, és akkor majd lesz énekes is, aki majd rendet rak a kiserdőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése