Engem Kincses Gyulának hívnak. Szellemi önfoglalkoztató közgondolkodóként megvásároltam a www.asztalfiok.hu címet, mondván, hogy én már inkább csak az asztalfióknak írok.

Az Asztalfiók tipikusan blognak készül. Szubjektív, reflektív, éppen ezért sarkosabb és lazább. A tanulmány jellegű, kiérleltebb írásaim továbbra is a www.kincsesgyula.hu címen olvashatók.

Fotóalbumaim itt érhetők el: https://gyulakincses.smugmug.com/ Nézzen be hozzám!



2014. április 7., hétfő

Gyorsjelentés helyett



Schiffer András tegnap kulturáltan és hosszú felsorolásban, őszintén-meghatódással mondott köszönetet mindazoknak, akik az LMP-t visszahozták a sírból és a Parlamentbe juttatták.
Egyetlen nevet hagyott ki a felsorolásból, pont azt, aki a legtöbbet tett ezért: SIMON GÁBOR…

Ez így igaz. De mielőtt bárki félreértené: tisztában kell lenni azzal, hogy ezt a választást nem az ellenzék veszítette el, hanem a FIDESZ nyerte meg. És aki azt gondolja hogy a választási eredmények a FIDESZ felé örvénylően lejtő szabályrendszer miatt  alakultak így, az téved.

És persze, hogy nem a programjával nyert a FIDESZ, hanem a világképével. Hogy neki van olyan[1].
Szűk négy éve mondom, hogy az unortodoxiára nem az ortodoxia a válasz. A „visszaállítjuk” senkit nem érdekel, és új, jobb, és főleg szerethetőbb világképet, perspektívát pedig nem tudott kínálni a baloldal[2].
Ha meg akarjuk érteni: a FIDESZ a szabadságjogok helyett önbecsülést, közösségtudatot tudott adni, és egy olyan világot, ahol nem kell megküzdened a szabadság felelősségével.



[1] Ne keverjük össze azt, hogy mi az, amivel egyetértünk, és mi létezik. A FIDESZ világképe nem az enyém, de létezik, VAN, és jól érzékelhető.
[2] Ennek elemzése persze hosszú tanulmányt érdemelne. És az is oka, hogy a baloldalban benne vannak azok a kulturális gátak, amik miatt nem akarják koherencia-képzésre használni a nacionalizmust, populizmust és a konzekvens repeptitív hazugságot.

3 megjegyzés:

  1. Igaz. Emellett vagy ezt is beleértve:
    1. A demokratikus ellenzék gyenge intellektuális teljesítményt nyújtott.
    2. Nem volt érzelmi, sőt nyelvi narratívája.
    3. A valóságos és vélt korrupció miatt közel 40 % otthon maradt v. a Jobbikot választotta.
    4. OV-nek nem volt hiteles kihívója.
    5. A baloldali egység későn és nem öszintének tűnő módon alakult ki.
    6. S csak ezuton jön a manipulált választási rendszer és a médiatúlsúly.

    Kökény Mihály

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértünk.
      Az 1. pont a vitatható, mert a FIDESZ intellektuális teljesítménye sem mérhető. (Persze a kommunikációs tudást lehet annak tekinteni, és akkor csillagos ötös)

      A többi a "beleértve" kategória.
      KGy

      Törlés
    2. Gyuszi, Misinek - Veled szemben - igaza van az intellektuális teljesítmény gyengeségét kritizálva. Valamit mégiscsak el kellett volna mondani arról, hogy az ellenzék mit gondol: mitől és hogyan lehet ez egy jobb világ, hogy mit akarna mindezért tenni. Szerintem ehhez lehetett volna igazítani világképet, hangulatot, érzelmi üzenetet - de ilyen nem volt. Sőt. A semminél is rosszabb volt az a 8 pont, amely zsigeri rutinokból merítve (mert más zsigeri viszony nincsen a "politikához") úgy ígért osztogatást, hogy mindenki tudta azt, hogy nincs miből osztogatni. Ebből a szempontból tök mellékes kérdés az, hogy a FIDESZ-nek volt-e, vagy sem intellektuális teljesítménye. Illetve: azzal, hogy az ellenzéknek sem volt, azzal legitimálta a FIDESZ nem-racionális, intellektuálisan értékelhetetlen (érzelmekre, indulatokra, gyűlöletekre építő) "világképét".

      Törlés