Engem Kincses Gyulának hívnak. Szellemi önfoglalkoztató közgondolkodóként megvásároltam a www.asztalfiok.hu címet, mondván, hogy én már inkább csak az asztalfióknak írok.

Az Asztalfiók tipikusan blognak készül. Szubjektív, reflektív, éppen ezért sarkosabb és lazább. A tanulmány jellegű, kiérleltebb írásaim továbbra is a www.kincsesgyula.hu címen olvashatók.

Fotóalbumaim itt érhetők el: https://gyulakincses.smugmug.com/ Nézzen be hozzám!



2012. szeptember 16., vasárnap

Fejlődéstörténet



Írtam egy verset.

Fejlődéstörténet
Régen szocialista volt
Később megérintette a nemzeti érzés
Így lett nemzeti szocialista
(Kincses Gyula, 2012.)
Ezzel csak két baj van. Az egyik hogy nem rímel és nem is nagyon vers, a másik, hogy bogbejegyzésnek mindenképpen kevés.

Tehát.
A fenti opus nem szójáték, hanem a lényeget kereső analitikus értekezés. Mert a „szocialista embertípus” és a nemzeti szocialista eszmékre masírozó kisember között tényleg nem sok a különbség: ugyanaz az igény(telenség) szüli. Ahogy Gaál Péter írta (http://hmp-hikszosz.hu) a nemzeti és a nemzetközi szocializmus között csupán 3 betű a különbség, mert a lényeg és a módszer ugyanaz.

De ássunk mélyebbre, hiszen egy 2009-ben készült slide-om szerint
o       Lenin forradalommal jutott hatalomra;
o       Sztálin belső puccsal, bozótharcos kabinetpolitikával került hatalomra;
o       De Hitlert demokratikusan megválasztották.

Tehát az erő csodálata, a behódolás megnyugtató öröme. Itt lehet a lényeg. Hogy is írta Esterházy a Fuharosok-ban? "Az igazságosság vitatható, az erő azonban nagyon jól felismerhető és vitathatatlan. Így aztán nem volt rá mód erőt adni az igazságosságnak, mert az erő szembeszállt vele, kijelentvén, hogy ő az igazságos."
Persze tudjuk, hogy Esterházy hozott szövetekből dolgozik, állít elő új kontextusokat. Így aztán nem Ő, hanem Hérakleitosz az, aki gyorsan szégyellje el magát. Még hogy kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba… Ugyan már! Egyfolytában ott tapicskolunk helyben járva. Mert mindezt bővebben lásd itt:

Gondolatok V. szakasz, 298. - Igazságosság, erő.
„Az igazság azt követeli, hogy az igazságost kövessük, a szükség meg azt, hogy a legerősebbet. A jog erő nélkül tehetetlen; az erő igazságosság nélkül zsarnoki. Az erőtlen jogrenddel szembeszállnak, mert mindig akadnak gonoszak; …
Össze kell tehát kapcsolni az igazságosságot az erővel, ezért vagy az igazságost kell erőssé, vagy az erőset igazságossá tennünk. Az igazságosság vitatható, az erő azonban nagyon jól felismerhető és vitathatatlan. Így aztán nem volt rá mód erőt adni az igazságosságnak, mert az erő szembeszállt vele, kijelentvén, hogy ô az igazságos. Mivel nem tudták elérni, hogy ami igazságos, egyúttal erős is legyen, úgy intézték az emberek, hogy az legyen igazságos, ami erős.”

Mindezt Blaise Pascal francia matematikus, fizikus, vallásfilozófus írta, aki 1623. június 19-én született, és 1662. augusztus 19-én halt meg. Semmit nem változtunk. És az igazság egyre halványodik, marad tehát az erő.

1 megjegyzés:

  1. Visszaemlékszem egy Pozsgay-interjúra a rendszerváltás környékéről. Megkérdezték tőle, hogy nem veszik-e rossz néven a szocialisták a "népben-nemzetben gondolkodást". Azt válaszolta, hogy ő nemzeti is és szocialista is. Akkor felkaptam a fejem, tudja-e, hogy mit beszél, azóta kiderült, valószínűleg tudta.

    VálaszTörlés