Engem Kincses Gyulának hívnak. Szellemi önfoglalkoztató közgondolkodóként megvásároltam a www.asztalfiok.hu címet, mondván, hogy én már inkább csak az asztalfióknak írok.

Az Asztalfiók tipikusan blognak készül. Szubjektív, reflektív, éppen ezért sarkosabb és lazább. A tanulmány jellegű, kiérleltebb írásaim továbbra is a www.kincsesgyula.hu címen olvashatók.

Fotóalbumaim itt érhetők el: https://gyulakincses.smugmug.com/ Nézzen be hozzám!



2013. augusztus 25., vasárnap

A tökéletesen odakészített gereblye: Mesterházy és Bajnai Orbánék csapdájában



A dolog hibátlan, mondhatni tökéletes. A Habony Művek nagyot alkotott. Mert látjuk: az ún. demokratikus ellenzék bármit, bárhova lép, a szupergereblye mindenképpen orrbavágja. Nincs jó megoldás, nincs jó lépés: a hét tárgyalós - felállós, üzengetős vergődése, egymásnak feszülése is bizonyítja, hogy a csapda tökéletes.
Mert a FIDESZ feleslegesen biztosítja/akarta túlbiztosítani magát az előzetes feliratkozással, választókerületek átszabdalásával, határon túliak szavazatával, egy formálódó (azaz nem tisztázott erőviszonyú, identitású és táború) ellenzék esetében az egyfordulós választás tökéletesen elégséges a választási győzelemhez, – és ráadásul píszí. Ráadásul az „ócsó állam” és a politikaellenes hangulat miatt a népek is szeretik ezt. A lényeg: az egyforduló miatt csak totális és fegyelmezett együttműködés esetén lehet legyőzni a FIDESZ-t, és ráadásul ez a fegyelem nemcsak a pártok részéről elvárt, hanem szavazóiktól is. A szavazóknak hűen (fenntartás nélkül) kellene követni a megegyezéseket, és aszerint – nem pedig saját meggyőződésük, érzelmeik, szimpátiájuk szerint – kellene szavazniuk. Ráadásul mindannyiuknak. Ez lehetetlen.
A feladat tehát megoldhatatlan. Nem csak azért, mert amíg van két magyar, az nem fog egyetérteni (már ezért is kősziklára épült a FIDESZ taktikája). Mert tényleg lehetetlen minden fél számára elfogadható módon kitalálni, hogy milyen alapon legyen a megegyezés, helyosztás, visszalépés. Kell valami objektív mérce. Az jó. De mi is? Közvélemény-kutatás? Ugyan már (csak abban a közvélemény-kutatásban hiszek, amit magam hamisítottam). OK, akkor legyünk nagyvilágiak, csináljunk előválasztást. De hogy is, és miért is? Mert ha a számokat, egy egyfordulós előválasztás esélyeit nézzük, akkor ugye az MSZP a létező infrastruktúra, mozgósítási képesség, tényleges támogatottság és fegyelmezettebb támogatói kör miatt mindent visz.
De különben is: mi vegye rá a formálódó új pártokat, hogy lemondjanak a megmérettetésről? És főleg: én miért ne arra szavazzak, akit én választottam, akiben én bízok, hanem arra, akit mondanak? (És ugye a formálódó pártoknál még-kevésbé létező dolog a pártfegyelem.) Megannyi kérdés, és a reális válasz annyi, hogy ez kódoltan reménytelen.
Mindennek azért fontos a megértése, mert nem Mesterházy vagy Bajnai makacssága, akarnoksága, megegyezés-képtelensége az ok. A helyzet kódolt, és a Habony Művek zseniális forgatókönyve szerint zajlik.
Akkor meg ne a kényszer-tusakodó párost tessék ekézni!


2 megjegyzés:

  1. Egy kis ellenvetésem van. Ugyanis ha elfogadom a levezetésed, márpedig el, akkor azt kell mondjam, egy lépés kimaradt belőle. Mégpedig az, hogy ha van a Fidesz Művek az egyik oldalon, és van az Együtt az MSZP-vel a másik oldalon, és nincs több induló, akkor a választónak e kettőből kell választania és bár a nép istenadta, meg néha kedve támad vérnősző barom is lenni, de annyira azért nem ostoba, hogy ha két választási lehetősége van, akkor e kettőből ki fogja választani, ami neki tetszik. Tehát a levezetésed csak abban az esetben igaz, ha van a Fidesz Művek, és az ellenoldalon meg virágzik 100 virág, mert akkor az, aki nem akar a jobboldalra szavazni, zavarban, sőt bajban lesz és elforgácsolódik, elhull.

    Azaz mégis a két nagynak kéne összefognia. Olyan erősen, mint ahogy azt a Fidesz Művek teszi. Aztán ha megvolt a választás, és sikerül restaurálni amit kell, akkor már lehet újra 100 virágos rét. Nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsolt,
      A szándékoddal tökéletesen egyetértek. Persze, hogy ez lenne a megoldás. De én változatlanul azt gondolom, hogy azért "ördögi" a FIDESZ által állított kelepce, mert ez akkor működne, ha a bal oldalon létező, "beállt" pártok lennének, mint az MSZP. De a formálódó formációban érthető az önértékelési zavar, a megmérettetési kényszer, és nincs pártfegyelem.
      Innentől....

      Törlés