Engem Kincses Gyulának hívnak. Szellemi önfoglalkoztató közgondolkodóként megvásároltam a www.asztalfiok.hu címet, mondván, hogy én már inkább csak az asztalfióknak írok.

Az Asztalfiók tipikusan blognak készül. Szubjektív, reflektív, éppen ezért sarkosabb és lazább. A tanulmány jellegű, kiérleltebb írásaim továbbra is a www.kincsesgyula.hu címen olvashatók.

Fotóalbumaim itt érhetők el: https://gyulakincses.smugmug.com/ Nézzen be hozzám!



2013. szeptember 7., szombat

A FIDESZ a B közép fogságában



Nem a fociról írok, csak annak kapcsán. Mert a (magyar) focival egyébként semmi bajom, azt gondolom, amit minden toleráns, nyitott gondolkodású ember: semmi bajom a focival, amíg azt felnőtt emberek, szabad elhatározásukból a négy fal között művelik (és nem veszik videóra).
 
Ennyi, ne többet róla, mert ami Magyarországon futball címén a négy falon kívül történik, az szóra sem érdemes. Nem botrányos, hanem említésre se méltó. A botrányos nem a játék, hanem ami a játék körül van: a töménytelen közpénz eredmény nélküli beleöntése, a pártvezetők sütkérező és gusztustalanul lobbizó/kijáró involválódása, de főleg a rasszista randalírozó szurkolók vérlázító és országblamáló viselkedése. Ez az, ami már megér egy blogot. Az út közben tett konyári kitérő, a vonatozás, a kinti balhé, a külügy minden történésen kívül álló faarcú kinyilatkozása. És persze az azóta is tartó síri csend, hiszen jól van ez így. Mégegyszer mondom: sok ország egész jól elvan, pedig ott se jobb a foci. Nem ez a szégyen, hanem ami a foci körül zajlik (vagy épp nem történik) Magyarországon.

A foci nem a fixre vehető 0:3 miatt ütötte át az ingerküszöböm, hanem korábban, a Csatári molinó ügy miatt. Hogy Kubatov Gábor (aki a Fradi elnöksége mellett szabadidejében a FIDESZ pártigazgatója) nagyon nem siette el az elhatárolódást saját szurkolóitól (pontosabban: attól a maroknyi és nagyon ártalmas csoporttól, amelyik ezeket műveli). Későn, és csak külső nyomásra szólalt meg, és akkor is csak arról beszélt, hogy az ilyen szurkolói magatartás mennyi anyagi kárt okoz a klubnak, tehát Kedves Fiúk, ne csináljátok, illetve fizessétek ki. Semmi olyan, hogy aki zsidózik, vagy náci propagandát folytat, annak nincs helye köztünk, vagy hogy nem tűröm, mert ez ellentétes a Klub erkölcsiségével. Nem. Csak az a szaros 800.000 Ft.[1], az fáj, tehát ne csináljátok. Ennyi.
És itt jött az igazi történet: a Ferencváros szervezett szurkolói csoportjai (mondom: közös csoportjai, és nem egy szélsőséges ultra-mag) közös közleményben reagáltak a klubelnök pénteki videó-üzenetére, melyben ezt írják: Elszomorít minket, hogy Kubatov Gábor sokadszorra nem védi meg a Clubot és szurkolóit, nem áll ki az MLSZ szisztematikus, kizárólag a Ferencvárost és szurkolóit sújtó boszorkányüldözésével szemben. Ehelyett, ahogy korábban is, most is asszisztál a büntetéshez, szurkoló- és labdarúgás-ellenes rendelkezéseket vezet be, szembefordul a Ferencváros és táborának évszázados hagyományaival…”

És innentől hoppá van, és Kubatovnak (pártigazgatói szerepkörben is) szembesülnie kellett a kutya és a farok viszonylatának inverzbe fordulásával. Hogy a B közép az használható – lásd még Wittner Mária 2006-os hőseit –, de nem uralható.  
 
A jobbikkal való konkurenciaharcban, szavazatszerzésből, taktikai okokból, – mert a FIDESZ lényegét tekintve tényleg nem szélsőjobbos, nem fasisztoid, és még csak nem is nacionalista párt – lehet „nacionalista húrokat pengetni”, ki- és összekacsintani, kettősbeszélni, tudottan félreérthető gesztusokat tenni, és lehet használni a radikális csoportokat, de ezek a fiúk nem jártak kutyaiskolába, így nem értik az „Enged!”, a „Vissza!” és az „Ül, fexik!” parancsokat.

Innentől kétesélyes, hogy ki fektet kit, és a kiengedett szellemek örök tulajdonsága, hogy nagyon nehéz visszatuszkolni őket.

Hát, ezt történt mostanság a fociban (a focitól függetlenül folyó stadionőrületen kívül).
 



[1] Az összeg lekicsinylő minősítése az óriási átigazolási pénzek függvényében értelmezendő. De egy élvonalbeli csapatnál ez tényleg a kerekítési hiba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése