Engem Kincses Gyulának hívnak. Szellemi önfoglalkoztató közgondolkodóként megvásároltam a www.asztalfiok.hu címet, mondván, hogy én már inkább csak az asztalfióknak írok.

Az Asztalfiók tipikusan blognak készül. Szubjektív, reflektív, éppen ezért sarkosabb és lazább. A tanulmány jellegű, kiérleltebb írásaim továbbra is a www.kincsesgyula.hu címen olvashatók.

Fotóalbumaim itt érhetők el: https://gyulakincses.smugmug.com/ Nézzen be hozzám!



2013. szeptember 16., hétfő

PIN kódot a bankkártyára!



Tisztelt Bankszövetség, néhai PSZAF, illetve esetleg (de nagyon valószínű, hogy) Matolcsi György Elnök Úr, és főleg: Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr[1]!

Alulírott Dr. Kincses Gyula magánember az esélyegyenlőség és az igazságosság érdekében azon kéréssel fordulok Önökhöz, hogy szíveskedjenek elrendelni, hogy a bankkártyához tartozó PIN kódot kötelező legyen rányomtatni a bankkártyákra.

Kérésem indoklásául az alábbiakat terjesztem elő.

Elöljáróban tisztázni kell, hogy a bankkártyámat négyféle módon tudom használni:
1.      a bankban azonosítom vele magam,
2.      ATM-ből veszek fel pénzt,
3.      boltban fizetek vele, és
4.      a kártyaszám megadásával interneten tudok vele fizetni.
Az első három funkcióban a bankkártyák felhasználása – ellentétben egyes hitelkártyákkal, ahol a hitelességet gyenge feltételként az aláírás igazolja – egyedi, titkos azonosítószámhoz (PIN) kódhoz van kötve. Tehát: ha elhagyom a kártyámat, akkor a megtaláló/tolvaj csak abban az esetben tud a pénzemhez jutni, ha a PIN kódomat ráírom filccel a kártyára, vagy legalábbis együtt tartom a kártyával a kódot rejtő cetlit.

Nem így van ez az Internetes fizetésnél: ott a kártyán levő kártyaszámot és egy 3 jegyű „titkos” ellenőrző kódot (cv2 kód) kell megadnom a fizetéshez. Ezt a kódot a kártyakibocsátók rányomtatják a kártyára, így az illetéktelen felhasználó gond nélkül tud a NET-en vásárolni a kártyával.

Ez teljesen igazságtalan, mert diszkriminálja az e-analfabétákat, akiknek lassan amúgyis rokkantigazolvány járna e hendikep miatt.

Annak érdekében, hogy ne csak a nethasználók tudják lenyúlni a pénzem, tisztelettel kérem a fenti címzetteket, hogy az esélyegyenlőség érdekében tegyék kötelezővé a PIN kód rányomtatását a bankkártyákra.

Megjegyzem továbbá, hogy az esélyegyenlőség persze egy másik módon is megteremthető lenne:
ha az ellenőrző kódot nem nyomtatnák rá a kártyára, hanem a PIN-hez hasonlóan (magyarán: azzal együtt) a zárt, biztonsági borítékban közölnék a kártyatulajdonossal.

Persze tudom én, hogy ez nem magyar probléma, hanem azok a gaz multik, meg mindféle nemzetközi szabványok és egyéb álnehézségek. De igazán érdemes lenne erre is kiterjeszteni a szabadságharcot, és ugye a bankok felé meg amúgyis tisztázni kell végre a farok és a csóválás viszonyát. Tehát: mutassuk meg nekik, hajrá! De viccen kívül: érdemes lenne a nemzetközi fórumokon kezdeményezni a változtatást. És ha nem a hivataloknak, akkor nekünk, civil kártyatulajdonosoknak kellene lépnünk, akár próbaperek útján.


Tisztelettel,

Kincses Gyula
magánember - kártyatulajdonos
 




[1] Mert végülis Ő dönt minderől, Hozzá érdemes fordulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése