Engem Kincses Gyulának hívnak. Szellemi önfoglalkoztató közgondolkodóként megvásároltam a www.asztalfiok.hu címet, mondván, hogy én már inkább csak az asztalfióknak írok.

Az Asztalfiók tipikusan blognak készül. Szubjektív, reflektív, éppen ezért sarkosabb és lazább. A tanulmány jellegű, kiérleltebb írásaim továbbra is a www.kincsesgyula.hu címen olvashatók.

Fotóalbumaim itt érhetők el: https://gyulakincses.smugmug.com/ Nézzen be hozzám!



2014. január 18., szombat

Fátum tótum PAKStum



Nem írok arról, hogy hogyan megy szembe Orbán Viktor és Lázár János nemrégi önmagával, nem ismétlek olyan evidenciákat, hogy ekkora volumenű, tartós hatású és nagy kockázatú döntést illik megbeszélni, és nem zártkörű elnöki csevejjel intézni. (Különösen a Nemzeti Konzultációk Országában.) És a megvalósítást, finanszírozást is egyeztetni, majd tendereztetni szokás. Végképp nem akarok energetikai szakkérdésekbe bonyolódni, lándzsát törni egyik vagy mások technológia mellett vagy ellen. Mindezeket jobban, okosabban megírta és megírja más.

Egy új szempontot szeretnék bevezetni a vitába: Mi lesz, ha kirepül Széles Gábor madara a kalitkából, és legyőzve a gravitációt ingyen árammal potyogtatja tele szép hazánkat? Mi lesz akkor az 50-60 évre tervezett 3-4-5ezer-milliárdos beruházással, és mi lesz szegény Putyinnal plusz a KÖZGÉP-gyanús hazai alvállalkozókkal? De főleg: mi lesz a frissen készülő gigantikus MŰ-vel? Milyen utóhasznosítás lehetséges? Gigantikus paintball pálya? Bérbe veszi Andy Vajna, és Bruce Willis filmek színhelye? Az Orbán korszak Múzeuma? Vagy Pakson gyártja majd Széles Gábor a madarait? Megannyi nyomasztó kérdés…

De komolyra fordítva a szót: az utóbbi 10 évben ha valamit, akkor azt az egyet megtanultam, hogy ma már nincsenek biztosan tudható, hosszú távra érvényes lineáris trendek, előre-számolások: felgyorsult a világ, a lineáris helyett logaritmikus korban élünk.

Ma nem lehet megmondani, hogy hogyan alakul 30 év múlva a világ energiapiaca, sem az előállítás, sem a felhasználás oldaláról. Pontosabban: nem lehet képünk az ezeket meghatározó technológiákról. Azaz ha nem Széles Gábor (Tesla főnix)madara, akkor esetleg a magfúzió, vagy az energiatárolás forradalma – ami reálissá teszi a nem folytonos termelés miatt problémás természeti energiák térnyerését – rendezi majd át a piacot. De valószínű, hogy valami más jön, amire ma még nem is gondolunk. (Esetleg Vernét kellene olvasni…) De a lényeg: NEM tudjuk, és nem is tudhatjuk.

Tehát nem tudom, hogy az atomenergia jó döntés-e, de abban biztos vagyok, hogy semmilyen döntés nem jó ma, ami monokultúrás és egyirányú utcába terel be 50-60 évre, ezzel bizonytalan kényszerpályára lökve. A jövő szempontjából csak adaptációképes és diverzifikált megoldások lehetnek biztonságosak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése