Engem Kincses Gyulának hívnak. Szellemi önfoglalkoztató közgondolkodóként megvásároltam a www.asztalfiok.hu címet, mondván, hogy én már inkább csak az asztalfióknak írok.

Az Asztalfiók tipikusan blognak készül. Szubjektív, reflektív, éppen ezért sarkosabb és lazább. A tanulmány jellegű, kiérleltebb írásaim továbbra is a www.kincsesgyula.hu címen olvashatók.

Fotóalbumaim itt érhetők el: https://gyulakincses.smugmug.com/ Nézzen be hozzám!



2014. április 16., szerda

A dinoszauruszok küzdelme az értelmetlen túlélésért



Friss hír:
„Komoly biztonsági kockázatnak vannak kitéve a kórházak informatikai rendszerei, azokon keresztül pedig a mindennapi betegellátás is, annak következtében, hogy a Microsoft április elején megszüntettette az XP operációs rendszer frissítésének támogatását.”

Ehhez kiegészítésként:
         a magyar egészségügy volt az, ami utolsó bástyaként fenntartotta a világ floppy-iparát, mert 2011-ig (igen, és Krisztus után értendő) a 6600 háziorvos a havi jelentését floppyn és postán küldte be az OEP-nek.
         pár éve még komoly kórházak betegellátási rendszere „belül” MS-DOS alapú volt, és lehet, hogy most is az…
Annak, aki retro-mániás, most jó.


Mindehhez: a ’90-es évek elején Magyarország „világszám” (de minimum Európa rekorder) volt az egészségügyi informatika területén: 1992-ben már floppyn küldött havi jelentés szerint kapták a pénzüket a házorvosok, 1993. június elsejével pedig az összes kórház összes esetét, egy nap alatt egylépcsőben átállva teljesítményfinanszírozás szerint fizette az OEP az addigi bázisfinanszírozás helyett, az úgynevezett HBCs rendszer bevezetésével. Ez évi két és félmillió eset, részletes dokumentáció, floppyn küldve… 1993-ban ez NAGYON korszerű volt, a németek csak évekkel később, és többlépcsőben tudták utánunk csinálni. A fejlődés itt még nem állt le: az is egyfajta világcsúcs volt, hogy mi, magyar állampolgárok már 2004-ben megnézhettük az ügyfélkapun keresztül, hogy az OEP adattártában milyen elszámolt ellátások vannak rólunk nyilvántartva, azaz mit jelentettek a kórházak, patikák rólunk. És ekkoriban lettek online rendszerbe szervezve a patikák, és már ekkor kész volt a digitális aláírás a kórházak számára, és volt chip kártyás e-kártya is. Ezek múzeumokban, de inkább magángyűjteményekben ma is megtekinthetők.
A 2007-2013-as fejlesztési ciklusra igen komoly (mintegy 16 milliárd Ft.)  összeg lett betervezve az egészségügyi informatika fejlesztésére, de ennek felhasználása még nemigazán látszik. (Jó, jó, tudom: még 7 hónap hátra van a 7 évből..)
Ám az utóbbi 8 évben valami megrekedt, és nyílt az olló az ország általános IKT kultúrája és az egészségügyi alkalmazások között. ( A ’90-es években, ha valaki korszerű eszközökre vágyott, az bement a munkahelyére, ma pedig hazamegy, vagy benyúl a zsebébe…) Napjainkban természetes és mindennapos a mobiltechnológiák, a GPS, az intelligens applikációk, az online foglalások, fizetések alkalmazása a „civil” életben, de az egészségügy hősiesen ellenáll ennek a talmi csillogásnak. És azt is tudjuk, hogy ha a Microsoft most úri kedvében felajánlaná, hogy az egészségügyi intézmények ingyen, vagy névleges díjért upgrade-elhetnek Windows 7-re vagy 8-ra, az se jelentene megoldást, mert az egészségügyi intézmények számítógép-állománya oly mértékben túlkoros, hogy nem tudna megbirkózni az efféle úri huncutságokkal.
És most itt tartunk: pánik van, mert megszűnik az XP. Kínos. Ez persze műbalhé: megfelelő adatvédelem, alkalmazási kultúra mellett vígan és kockázatmentesen elketyegnek ezek a rendszerek Microsoft XP támogatás nélkül is.
A baj nagyobb: az igazi kárt az a szemlélet okozza, ami a „van” helyzetet akarja konzerválni a fejlődés helyett. Hogy további XP támogatást kérünk alapvető modernizáció helyett. Pedig tudjuk, hogy az egészségügy hatékonysági, tudás-egyenetlenségi, de humán-erőforrás gondjain csak komoly informatikai támogatás segíthet, ideértve a telemedicinát, a konzultációs rendszereket és a távfelügyeleti rendszereket is. De mi most az XP megmentéséért küzdünk…

Kedves Dínók! Az út nem a túlélés és a jégkorszak konzerválása, hanem az evolúció!

2 megjegyzés:

  1. Ez egy jó látlelet .. tetszik .. :) .. persze nem amit láttat :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köztudott, hogy a dínókat IQ helyett testtömeggel áldotta meg a Teremtő, evolúciós tekintetben pedig zsákutcából kuksolnak. Így nem sok jót, főleg jóindulatot nem várhatunk tőlük: állandóan éhesek és ez le is köti azt a pici kis elméjüket.

      Törlés