Engem Kincses Gyulának hívnak. Szellemi önfoglalkoztató közgondolkodóként megvásároltam a www.asztalfiok.hu címet, mondván, hogy én már inkább csak az asztalfióknak írok.

Az Asztalfiók tipikusan blognak készül. Szubjektív, reflektív, éppen ezért sarkosabb és lazább. A tanulmány jellegű, kiérleltebb írásaim továbbra is a www.kincsesgyula.hu címen olvashatók.

Fotóalbumaim itt érhetők el: https://gyulakincses.smugmug.com/ Nézzen be hozzám!



2013. szeptember 30., hétfő

Mindenkinek megvan a maga béközepe? Avagy miből kellett volna Bajnainak kimaradni



Vártuk már, hogy az ellenzék ne csak bénázzon, szofisztikált kisasszonyfutballal illegesse magát, hanem markáns és újszerű választ adjon a Fidesz (profin) agresszív kommunikációjára. Hát, most megkaptuk. Performansz volt tegnap a Szolidaritás nagy-gyűlésen, ha nem is a javából.

Tisztázzuk: egy stilizált szobor szimbolikus ledöntése a mai helyzetben lehet értelmezhető és tolerálható – sőt: akceptálható – politikai gesztus, látványos figyelemfelhívás. És vitathatatlan, hogy az előző húsz évhez képest egyértelműen a központosító, vezérelvű irányba mozdult el a nemzeti együttműködési(kényszer) rendszere. Tehát önmagában a szoborállítás és szobordöntés – mint gesztus – nem ab ovo (és főleg nem ab ávó) elítélendő[1]. De gesztusaiban is '56-ot másolni, az már eleve sok szempontból problémás, és főleg: lefejezni, fejet rugdosni – akárkiét – pedig a 2006 őszének TV székházat ostromló, randalírozó "forradalmáraival" rakta egy sorba most a Szolisokat.

Mégegyszer mondom: kellenek az erős gesztusok, de van egy határ, ami az általános normák szerint nem léphető át. Azt is tudom, hogy ahol tömeg van, ott az események könnyen túlnőnek a szervezők akaratán, De ha így történt, akkor ki kell állni: nem ezt akartuk, ezt elutasítjuk és elítéljük.

Hogy Bajnai részt vehet-e egy ilyen rendezvényen? Ez lehet vitatható, de tudjuk a választ: nem tehette meg, hogy nem megy oda. Tehát az „odamenés” az menthető, mert bízzunk abban, hogy nem tudhatta mivé fajul mindez. (A pontosságkedvéért: én se tudom mivé fajult, hiszen nem voltam ott, és csak a fotókat látom a fejet rugdosó Dopemannel. De ezt látják mások is, tehát ez az üzenet, ez a „hír”, és más is ez alapján ítél.) Ettől pedig az én ízlésem szerint el kell határolódni, méghozzá egyértelműen. (Ez a Szolidaritás érdeke is.)
Nincs más út, mert enélkül Bajnai végképp elveszti a személyes hitelét. És én nem gondolkodhatok erről másként, mert ha elvártam a Fidesztől 2006-ban, hogy határolódjon el az általa – nem biztos, hogy ebben a formában és szándékoltan – keltett zavargások szennyétől, akkor most sem gondolkodhatok erről másként. Azaz Bajnai ha már – akár érthető okokból – nem tudott ebből kimaradni, akkor köteles egyértelműen elhatárolódni.
Ezt hívják egyébként ki nem kényszerített hibának. És most azon kell dolgoznia, hogy ne legyen belőle kettős hiba.


[1] Az más kérdés, hogy a lelkem általában rosszul viseli a szobordöntést. Az a forradalom (ami jog nélküli gesztus) eszköze, békében (még az van) a szoborpark a megfelelő megoldás.

1 megjegyzés:

  1. "Nincs más út, mert enélkül Bajnai végképp elveszti a személyes hitelét..." írod, kedves Gyula.
    Már 2009-ben, a megválasztásának a körülményei közben, már abban a cirkuszban elvesztette, aztán a nyugdíjjak szó nélküli, az IMF parancsára történő visszavonásakor, aztán, amikor azt mondta, hogy nem kíván többé politizálni a hatalmas, megsemmisítő veresége után, aztán...a többire már talán emlékeznek az olvasók is.
    Például, arra, hogy mekkora kamu volt az a rendezvény, ahol "több párt" színeiben is vissza próbálták erőltetni a hatalomba Bajnait, az IMF jelöltjét, rögtön, mint egyedüli kihívót! (Ott is Pityinger-Dopeman volt a fő-szónok!)
    Ugyan már...egy nulla ez az ember, ő nem veszélyes a demokráciánkra, de Fletó még mindig egy polgárháború kirobbantásán dolgozik (a Jobbikkal együttműködve), mint 2006-ban! Ma csak ő jelent veszélyt a parlamenti demokráciára!
    Róla mi a véleményed?
    Baráti üdvözlettel, Rákász Béla műsorvezető-producer

    VálaszTörlés